Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás

ADI Hargita

Visit Harghita – Family-friendly

Ötvenkét családbarát vendéglátóhely tulajdonosa vette át a Visit Harghita – Family-friendly tanúsítványt a kezdeményezés sajtótájékoztatójának keretében, augusztus 5-én, szerdán Székelyudvarhelyen.

A koronavírus-járvány okozta válsághelyzet új kihívások elé állította a turizmusban érdekeltek csoportját, a vészhelyzeti szabályozások pedig majdhogynem ellehetetlenítették az idegenforgalmi tevékenységek végzését. Ez a turisztikai év az idegenforgalomban dolgozók számára egy „túlélő” év. Egy „más” típusú turizmus veszi kezdetét, ahol az agglomeráció háttérbe szorul, a zsúfolt szálláshelyek helyett a szolid, csendesebb vendéglátó egységek fognak előtérbe kerülni, a csoportos utazásokkal ellentétben pedig valószínűleg gyakrabban kirándulnak majd családi társasággal az emberek. Emiatt, valamint figyelembe véve az egészségügyi szabályozásokat, Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás (ADI Harghita) április folyamán többek között elkezdett dolgozni egy olyan hosszútávú kezdeményezésen, amely mentőöv lehet Hargita megye turizmusának újraindításában.

A változó trendeket, szabályokat figyelve, és a szakértők, illetve helyi vállalkozók véleményét meghallgatva született meg a Visit Harghita – Family-friendly kampány ötlete. Hargita megyét mindig rengeteg család látogatta, hiszen itt lehetőségük van a tömegektől távol, egészséges környezetben pihenni, megtapasztalni a természet közelségét.

A Visit Harghita kezdeményezésének célja a megye azon vendéglátóhelyeire (szálláshely, étkezőhely) csábítani a családdal utazókat, amelyek családcentrikus szolgáltatásokat és programokat nyújtanak. A tanúsítvány megszerzéséhez a szálláshelyeknek és éttermeknek rendelkezniük kell a Román Turisztikai Minisztérium által kibocsátott minősítési engedéllyel, és meg kell felelniük a Visit Harghita – Family-friendly kritériumrendszerébe foglaltaknak, amelyet a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás ellenőriz.

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, és a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás elnöke szerint van mit tenni a turizmus területén, és az önkormányzat feladata az, hogy lehetőségeihez mérten támogassa a helyi vállalkozókat. „Örömmel látom, hogy a turisztikai szolgáltatók pozitívan fogadták a Family-friendly kezdeményezést, amelyet azért indítottunk el, hogy segítsük a vendéglátókat, akik az elmúlt fél évben részlegesen, vagy teljesen meg kellett szüntessék a tevékenységüket. Hargita megye rengeteg olyan szolgáltatással várja a családdal utazó vendégeket, amelyek a turisztikai desztináció kiválasztásakor kulcsfontosságú szerepet játszhatnak.”

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke úgy véli, hogy a Family-friendly kampány nem csak a szálláshelyeket és éttermeket erősíti, hanem a megye többi vállalkozására is jó hatással lehet. 

A sajtótájékoztatón részt vett Răzvan Pascu turisztikai marketing szakember, aki bár többször járt már Hargita megyében a családjával, most örömmel próbált ki új programokat, és látogatott meg olyan helyeket, influenszerek kíséretében, amelyeket eddig nem ismert. Hihetetlenül szépnek tartja Hargita megyét, és úgy gondolja, hogy ebben az időszakban remek lehetőség adódik a romániaiak számára arra, hogy megismerjék ezt a helyet. Azonban ahhoz, hogy idelátogassanak, élvezhessék a megye által kínált programokat, és tudomást szerezzenek arról, hogy családok számára is megfelelő desztinációról van szó, olyan reklámra van szükség, amely eléri az egyéneket. Bízik abban, hogy a Family-friendly kampánnyal ez elérhető.

Szabó Károly, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az utóbbi években, valamint a koronavírus-járvány okozta nehéz időkben is több ponton történt előrelépés a megye turizmusát illetően. Online képzések és tapasztalatcserék mellett például elkészült közel száz turisztikai programcsomag, amelyek a Visit Harghita felületein érhetők el, részletes információkkal. Az társulás igazgatója reméli, hogy a Family-friendly kezdeményezéshez a továbbiakban még több szolgáltató csatlakozik majd.

A székelyudvarhelyi Septimia Resort-ban megszervezett díjátadó alkalmával harminchárom szálláshely és tizenkilenc étterem vehette át a Family-friendly tanúsítványt. A Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás csapata a továbbiakban is várja a jelentkezőket, hiszen a tervek szerint az augusztus 5-ei sajtótájékoztató egy hosszútávú országos kampány kezdete.

 

Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás (ADI Harghita)

Fotó: Csedő Attila